W trakcie przygotowania ulubionych potraw, czy to na słodko czy też wytrawnie, często spotykamy się z pytaniem, jak rozpuszczać żelatynę? O czym należy pamiętać, zanim dodamy żelatynę do naszych potraw?
Żelatyna jest popularnym składnikiem, najczęściej używanym podczas przygotowania różnorodnych wypieków i ciast. Produkt ten stanowi istotny dodatek, dzięki któremu między innymi sernik na zimno zachowuje swoją idealną konsystencję.
Szczególnie chodliwa staje się w okresie letnim, kiedy to pojawiają się sezonowe owoce, idealnie nadające się do przetworów. Również podczas upałów, gdy częściej w naszych kuchniach królują schłodzone desery – żelatyna nieodzownie towarzyszy każdej pani domu.
Najczęściej wykorzystuje się żelatynę do wykonania następujących potraw:
- dżemy
- ciasta
- serniki
- galarety warzywne i mięsem
- galarety rybne
- pasztety
Posiada zatem wszechstronne zastosowanie, a przepisy z jej udziałem są często przekazywane z pokolenia na pokolenie. Jednak jak rozpuszczać żelatynę do galarety w gorącej wodzie, aby poszczególne składniki odpowiednio stężały, a czas i energia włożona w przygotowania nie poszła na marne?
Żelatyna, która króluje na półkach sklepowych posiada formę drobnego proszku. Niezwykle istotne jest, aby ją odpowiednio i dokładnie rozpuścić. Pojawienie się grudek stanowi często spotykaną trudność – jak więc jej uniknąć? Jak odpowiednio rozpuszczać żelatynę do galarety? Wystarczy zastosować poniższe instrukcje. Na początek warto zadbać o odpowiednie proporcje – często są one uwzględnione w przepisie i warto się ich bezwzględnie trzymać. Dla przykładu – do przygotowania 1,5 l galarety, należy użyć 20 g żelatyny. Następnie, odmierzony proszek umieszczamy w naczyniu i dodajemy zimną wodę tak, aby żelatynę pokryć w całości. Pozostawiamy do napęcznienia na około 10-12 minut. Po tym czasie należy podgrzać rozpuszczoną żelatynę.
Jak rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie?
Na pytanie, jak rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie odpowiadamy, iż wystarczy przełożyć napęczniałą żelatynę do mikrofalówki i podgrzać – to najszybszy sposób obróbki termicznej żelatyny. Jednak polecaną przez nas metodą jest podgrzewanie rozpuszczonego składnika w kąpieli wodnej. Należy bowiem uważać, aby nie doszło do zagotowania, gdyż żelatyna rozpuszcza się już w temperaturze 50 stopni Celsjusza.
Jak rozpuścić żelatynę do śmietany?
Często, przygotowując się do wykonania słodkich wypieków zastanawiamy się, jak rozpuścić żelatynę do śmietany? Istotne jest tutaj wieloetapowe podejście – na początek dodajemy łyżkę ubitej śmietany do rozpuszczonego roztworu z żelatyną i bardzo dokładnie mieszamy, do uzyskania spójnej konsystencji. Następnie, połączone składniki dodajemy stopniowo do ubitej śmietany, nieustannie mieszając. Pozostawiamy w lodówce, najlepiej na całą noc.
Jak rozpuścić żelatynę w rosole?
Podczas prac nad galaretką drobiową, pojawiają się zazwyczaj wątpliwości dotyczące kwestii, jak rozpuścić żelatynę w rosole. Należy pamiętać, że produkt ten nie będzie odpowiednio działał, jeśli podda się go zbyt wysokiej temperaturze. Dlatego też, żelatynę należy dodać na końcu przygotowania, po przestudzeniu bulionu. W tym czasie należy również dokładnie mieszać, aby składniki idealnie się połączyły. Mamy zatem gotowy przepis na to, jak rozpuścić żelatynę do galaretki drobiowej. Wystarczy dobrać ulubione warzywa i mięso, zalać je roztworem i pozostawić do stężenia.