Szwedzkie bułeczki cynamonowe

bułeczki cynamonowe ze szwecji

Aromatyczne i kuszące bułeczki cynamonowe Thermomix to szybki deser, który z pewnością przypadnie do gustu domownikom. Tradycyjne szwedzkie bułeczki cynamonowe Thermomix po wyjęciu z piekarnika dekoruje się polewą z serka śmietankowego. Dzięki temu, w jaki sposób zwijane jest ciasto z nadzieniem, ślimaki cynamonowe zyskują nietuzinkowy wygląd. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak zrobić doskonałe cynamonowe rollsy, które umilą wspólne chwile przy śniadaniu czy popołudniowej kawie.

Podajemy sprawdzony przepis na puszyste ślimaczki cynamonowe Thermomix, zacznijmy od składników na ciasto:

  • 400 g mąki tortowej
  • 50 g cukru
  • 100 ml mleka
  • 290 g masła
  • 40 g świeżych drożdży
  • 4 g soli
  • 3 jajka.
  1. Mleko, drożdże, cukier i 30 g mąki mieszaj w naczyniu urządzenia thermomix przez 3 minuty/ 37 st. C/ obroty 3. Po wyłączeniu przykryj od góry ściereczką i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
  2. W rondelku rozpuść 170 g masła i ostudź je do temp. pokojowej.
  3. Do wyrośniętego w thermomixie zaczynu na bułki cynamonowe dodaj pozostałą mąkę, jajka oraz sól i wyrób 5 min./ interwał.
  4. Następnie dolej ostudzone masło i mieszaj kolejne 5 min./ interwał. Nie należy zapominać o tym, że ciasto drożdżowe musi wyrastać. Dajmy mu, więc nieco czasu, jak długo powinno rosnąć ciasto na bułeczki cynamonowe thermomix? Odpowiedź to ok. 60 minut. Na ten czas przełóż je do suchej miski wysypanej mąką.

Nadzienie na bułki cynamonowe thermomix:

  • 50 g cukru brązowego
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu.
  1. Do umytego i osuszonego naczynia Thermomix wkładamy masło z cynamonem i cukrem, mieszamy 10 sek./ obroty 4.
  2. Tak przygotowanym nadzieniem należy równomiernie posmarować prostokątnie rozwałkowane ciasto. Zwijamy je na kształt długiej rolady, a następnie kroimy na plastry o grubości około 2 cm.
  3. Na blaszce wyłożonej papierem, układamy cynamonowe rollsy, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C włóż ślimaki cynamonowe Thermomix na środkową półkę. Na istotne pytanie, ile czasu powinny się piec rolki cynamonowe, odpowiedzią jest czas około 15 – 20 min przy włączonym termoobiegu.

Polewa z serka kremowego, którą smarujemy bułeczki cynamonowe cinnabons, tuż po wyjęciu z piekarnika:

  • 125 g serka śmietankowego
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g masła.

Wymienione składniki umieszczamy w naczyniu Thermomixa i mieszamy 2 min./ 37 st. C/ obroty 2.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.