Dzięki urządzeniu Thermomix, puszysta beza pavlova z mascarpone jest znacznie łatwiejsza w przygotowaniu. Wykorzystaj podany przepis na bezę pavlova, a cierpliwość w suszeniu zostanie nagrodzona. Stosując się do poniższych wskazówek, beza pavlova Thermomix wyjdzie chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku. W Thermomix można robić też mini bezy, zapraszam do przepisu na mini bezy.
Zrób wrażenie na gościach, kultowy deser – tort pavlova z mascarpone, utworzysz, przekładając 2 blaty z bezy Thermomix kremem na bazie śmietanki i mascarpone, całość udekoruj syropem i świeżymi owocami np.:
- malinami
- borówkami
- truskawkami.
W dalszej części wpisu dowiesz się, jak zrobić doskonałą bezę pavlova Thermomix oraz uniwersalny krem ze śmietanki i mascarpone do przełożenia bezy czy tortu.
Składniki na bezę:
- 6 białek
- 280 g cukru pudru
- 5 g mąki ziemniaczanej
- 5 ml octu spirytusowego
- szczypta soli.
Żeby wzmocnić warstwę zewnętrzną tzw.„ skorupkę” bezy pavlova, wzbogaca się przepis na bezę, o niewielką ilość mąki ziemniaczanej.
Wykonanie:
- Ubić białka z dodatkiem soli przez 3 min./ obroty 4 przy użyciu motylka.
- Dodawać partiami cukier puder 3 min/ obroty 3.
- Wsypać mąkę ziemniaczaną i wlać ocet ubijać jeszcze 30 sek./ obroty 3.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, uformować bezę thermomix, wyrównując wierzch (możesz odrysować okrąg pomocniczy.
- Włożyć bezę do piekarnika wstępnie nagrzanego do 170 st. C. i zmniejszyć temperaturę do 150 st. C. Źródła podają różne teorie na temat tego, ile czasu powinna piec się beza thermomix, jednak optymalny czas to 90 min. przy włączonym termoobiegu.
- Po tym czasie wyłączyć piekarnik, pozostawić do wystudzenia.
Składniki na krem:
- 500 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 20 g cukru pudru.
- Ubić śmietankę przy pomocy motylka, w suchym naczyniu Thermomix przez 30 sek./ obroty 3.
- Dodać mascarpone oraz cukier puder ubić 30 sek./ obroty 3.
- Sprawdzić konsystencję, w razie potrzeby wydłużyć czas ubijania.