Beza pavlova Thermomix

Beza pavlova

Dzięki urządzeniu Thermomix, puszysta beza pavlova z mascarpone jest znacznie łatwiejsza w przygotowaniu. Wykorzystaj podany przepis na bezę pavlova, a cierpliwość w suszeniu zostanie nagrodzona. Stosując się do poniższych wskazówek, beza pavlova Thermomix wyjdzie chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku. W Thermomix można robić też mini bezy, zapraszam do przepisu na mini bezy.

Zrób wrażenie na gościach, kultowy deser – tort pavlova z mascarpone, utworzysz, przekładając 2 blaty z bezy Thermomix kremem na bazie śmietanki i mascarpone, całość udekoruj syropem i świeżymi owocami np.:

  • malinami
  • borówkami
  • truskawkami.

W dalszej części wpisu dowiesz się, jak zrobić doskonałą bezę pavlova Thermomix oraz uniwersalny krem ze śmietanki i mascarpone do przełożenia bezy czy tortu.

Składniki na bezę:

  • 6 białek
  • 280 g cukru pudru
  • 5 g mąki ziemniaczanej
  • 5 ml octu spirytusowego
  • szczypta soli.

Żeby wzmocnić warstwę zewnętrzną tzw.„ skorupkę” bezy pavlova, wzbogaca się przepis na bezę, o niewielką ilość mąki ziemniaczanej.

Wykonanie:

  1. Ubić białka z dodatkiem soli przez 3 min./ obroty 4 przy użyciu motylka.
  2. Dodawać partiami cukier puder 3 min/ obroty 3.
  3. Wsypać mąkę ziemniaczaną i wlać ocet ubijać jeszcze 30 sek./ obroty 3.
  4. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, uformować bezę thermomix, wyrównując wierzch (możesz odrysować okrąg pomocniczy.
  5. Włożyć bezę do piekarnika wstępnie nagrzanego do 170 st. C. i zmniejszyć temperaturę do 150 st. C. Źródła podają różne teorie na temat tego, ile czasu powinna piec się beza thermomix, jednak optymalny czas to 90 min. przy włączonym termoobiegu.
  6. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, pozostawić do wystudzenia.

Składniki na krem:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 20 g cukru pudru.
  1. Ubić śmietankę przy pomocy motylka, w suchym naczyniu Thermomix przez 30 sek./ obroty 3.
  2. Dodać mascarpone oraz cukier puder ubić 30 sek./ obroty 3.
  3. Sprawdzić konsystencję, w razie potrzeby wydłużyć czas ubijania.
Beza pavlova Thermomix

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.