Poniżej znajdziesz opis, jak zrobić słodkie mini bezy Thermomix, które pasują do kawy, posłużą także do szybkiej dekoracji deseru czy tortu. Zawsze możesz mieć je w zapasie, gdyż mini bezy Thermomix doskonale przechowują się w szczelnym pojemniku.
Składniki na takie szybkie Thermomix bezy podano poniżej:
- 4 białka
- 200 g cukru
- 4 krople soku z cytryny
- szczypta soli.

Wykonanie mini bezy:
- W suchym naczyniu thermomix ubijamy białka ze szczyptą soli 5 min./ obroty 4, po dodaniu soku z cytryny zaczynamy dodawać partiami cukier, kontynuując 5 min./ obroty 4.
- Przy pomocy rękawa cukierniczego wyciskamy niewielkie beziki ok. 2,5 cm.
- W piekarniku rozgrzanym do 140 st. C suszymy mini bezy thermomix przy włączonym termoobiegu. Odpowiedzią na pytanie o to, jak długo suszyć mini bezy, jest czas ok. 1 – 1,5 h.
Należy kontrolować stopień wysuszenia, zmniejszyć temperaturę w razie potrzeby, po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.