Kruszonka w urządzeniu Thermomix

kruszonka theromimix

Kruszonka to szybki i łatwy sposób na przygotowanie chrupiącej i słodkiej posypki do wypieków. Jej obecność całkowicie odmienia smak każdego ciasta, dlatego też z powodzeniem uwzględniania jest w wielu recepturach. Szybki przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką Thermomix lub też jabłka pod kruszonką Thermomix to coś, co warto wypróbować.

Jak zrobić posypkę, jaką jest kruszonka Thermomix?

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić kruszonkę Thermomix to spieszymy z podpowiedzią. Szybki przepis na tę posypkę rozpocznij od przygotowania następujących składników:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 120 g cukru,
  • 120 g masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przepis na posypkę Kruszonkę:

Kolejnym krokiem będzie przełożenie wszystkich składników do miski Thermomixu. Ustaw czas na 20 sekund, prędkość na 5 i uruchom program. Po ustalonym czasie sprawdź konsystencję kruszonki. Jeśli jest zbyt sucha, dodaj łyżkę wody i wymieszaj jeszcze raz przez 10 sekund na prędkości 4. Wyjmij kruszonkę z miski i posyp nią wybrane ciasto lub owoce. Teraz pozostaje jedynie zapiec ciasto. Kruszonka Thermomix może być stosowana, jako dodatek do ciast, muffinek, babek, ale również dla owoców – to wspaniała inspiracja na stworzenie deseru, jakim są jabłka pod kruszonką Thermomix. Doskonale sprawdzi się również w przypadku drożdżowych wypieków, wówczas ciasto drożdżowe z kruszonką w urządzeniu Thermomix będzie miało słodkie i chrupiące wykończenie.

Wypiek, chałka z kruszonką Thermomix?

Wykonanie wypieku, jakim jest chałka z kruszonką Thermomix, zajmuje około 20 minut, bez pieczenia. Potrzebujesz następujących produktów:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru,
  • 1 łyżeczkę soli,
  • 250 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 100 g masła,
  • 1 łyżki suszonych drożdży,
  • składniki na kruszonkę (50 g mąki pszennej, 50 g cukru, 50 g masła)

W misce Thermomixu umieść następujące składniki: mleko, jajka, masło oraz drożdże i ustaw czas na 2 minuty, temperaturę 37 stopni Celsjusza i prędkość 2. Następnie dodaj cukier, mąkę i sól i wymieszaj całość, ustawiając czas na 5 minut i prędkość 3. Wyjmij gotowe i elastyczne ciasto z miski i odstaw na bok. Teraz przygotuj kruszonkę – włóż wszystkie składniki do miski Thermomixu i ustaw czas na 20 sekund i prędkość na 5. Ciasto umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posyp kruszonką. Odstaw masę na 30 minut, aby podwoiła swoją objętość. Wstaw chałkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 30-40 minut, aż nabierze złotego koloru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.