Puszysty sernik Thermomix

sernik thermomix

Sernik, a także szarlotka Thermomix to pyszne i niezwykle popularne desery, które Polacy uwielbiają. Nie bez powodu, gdyż puszysty sernik w urządzeniu Thermomix rozpływa się w ustach, a dzięki zastosowaniu prostej receptury i pomocy urządzenia kuchennego można go z łatwością przygotować w domowych warunkach. Zatem jak zrobić szybki sernik Thermomix?

Szybki sernik Thermomix

Aby wykonać szybki sernik Thermomix potrzebujesz kilku niezbędnych składników:

  • kilogram twarogu,
  • 7 jajek,
  • 230 gram cukru lub innego słodzika,
  • 200 gram jogurtu naturalnego,
  • 85 gram kaszy manny,
  • 225 gram mąki,
  • aromat waniliowy,
  • 170 gram masła,
  • szczypta soli,
  • 5 gram proszku do pieczenia

Przepis na puszysty sernik Thermomix rozpocznij od przygotowania misy urządzenia kuchennego i ustawienia trybu obroty 8 i czasu na 30 sekund. Wszystkie składniki umieść w Thermomixie i wymieszaj. Po zakończeniu pracy urządzenia otrzymasz ciasto o odpowiedniej konsystencji. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza, z funkcją góra-dół. Ciasto piecz przez 60 minut. Taki deser można również pięknie wykończyć bezą, wówczas otrzymamy pyszny sernik z rosą Thermomix.

Jak zrobić sernik wiedeński Thermomix?

Jak zrobić idealny sernik wiedeński w urządzeniu Thermomix, który zachwyci domowników i szybko zniknie z talerzy? Przyszykuj:

  • kilogram półtłustego lub pełnotłustego białego sera,
  • 5 jajek,
  • 170 gram cukru pudru,
  • 40 gram rodzynek
  • 1,5 łyżki ekstraktu waniliowego,
  • 80 gram kwaśnej śmietany,
  • 15 gram mąki ziemniaczanej,
  • 10 gram mąki pszennej

Szybki przepis na sernik wiedeński Thermomix, rozpocznij od umieszczenia jajek, cukru pudru oraz ekstraktu waniliowego w naczyniu i załączeniu trybu obroty 3 w czasie 4 minut i temperaturze 37 stopni. Następnie dodaj ser, śmietanę oraz masło i wymieszaj w programie obroty 7, przez minutę. Kolejnym krokiem będzie dołożenie mąki ziemniaczanej oraz mąki pszennej i włączenie tego samego trybu, jednak przez 30 sekund. Na koniec wkomponuj rodzynki i ponownie wymieszaj przez 20 sekund, na obroty 3. Ciasto gotowe. Możemy jednak przygotować kruchy spód, który wyłożymy rozpływającą się delikatnie masą. Wówczas wyjdzie nam Thermomix sernik królewski, który zachwyci każdego!

Deser- szarlotka tradycyjna Thermomix?

Jeśli zastanawiasz się, ile czasu zajmuje przygotowanie pysznego deseru, jakim jest szarlotka tradycyjna Thermomix, to podpowiadamy, iż będzie to 2 i pół godziny, wraz z pieczeniem.

Do przyrządzenia szarlotki potrzebujesz następujących składników:

  • 3 żółtka,
  • 500 gram mąki pszennej,
  • 1 łyżka aromatu waniliowego,
  • 300 gram miękkiego masła,
  • 125 gram cukru pudru,
  • 3 łyżki wody,
  • kilogram obranych jabłek, pokrojonych w ćwiartki,
  • 1,5 łyżki cynamonu,
  • łyżka skrobi ziemniaczanej

Jak przygotować szarlotkę?

Przepis na deser, jakim jest szarlotka Thermomix rozpocznij od wsypania do naczynia urządzenia cukru pudru, aromatu waniliowego, mąki, masła, żółtek oraz wody i wymieszaj w trybie obroty 5, przez minutę. Otrzymane ciasto wstaw na pół godziny do zamrażalnika. Następnie w misie Thermomixu rozdrobnij jabłka, a następnie dodaj do nich 1,5 łyżki cukru pudru, cynamon i skrobię. Następnie wyciągnij ciasto z piekarnika, rozwałkuj i przełóż do foremki. Na wierz nałóż nadzienie z jabłek. Całość włóż do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, na 50 minut. Możesz również przygotować bezę, wówczas otrzymasz wypiek, jakim będzie szarlotka z bezą Thermomix.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.