Jak zrobić biszkopt Thermomix?

biszkopt thermomix

Szybki przepis na biszkopt to doskonała opcja na ekspresowe przygotowanie ulubionego wypieku, czy też tortu na wyjątkową okazję. Jak zrobić biszkopt Thermomix, czy też biszkopt czekoladowy Thermomix? Ile czasu będziesz potrzebował na jego wykonanie? Innym moim ulubionym ciastem jest kruszonka.

Biszkopt w urządzeniu Thermomix

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić biszkopt Thermomix, to w pierwszej kolejności zajmij się przygotowaniem następujących produktów:

  • 4 jajka,
  • 120 g cukru,
  • 120 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli

Przepis na znakomity biszkopt

Ile czasu potrzebujesz na wykonanie tej receptury? Około 45 minut, razem z pieczeniem Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W misie Thermomixu, umieść jajka, cukier i szczyptę soli. Ustaw czas na 5 minut, temperaturę na 37 stopni Celsjusza i prędkość na 4. Gdy czas minie, wyrabiaj masę przez kolejne 5 minut, ale tym razem na prędkości 4, bez ustawienia temperatury. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do miski i wymieszaj delikatnie łyżką, a następnie dodaj tę mieszankę do Thermomixu i połącz z innymi składniami w programie przez 10 sekund na prędkości 3.Wylej ciasto do wysmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy o średnicy 22-24 cm. Następnie piecz przez około 30 minut, aż się zrumieni i wyrośnie. Biszkopt Thermomix to prosty, ale pyszny wypiek, który stanowi podstawę różnorodnych ciast. Jednak w głównej mierze to baza wielu tortów. Choć składniki są bardzo proste, biszkopt Thermomix może być przygotowany na wiele sposobów, co pozwala na uzyskanie różnych konsystencji i smaków.

Szybki przepis na biszkopt czekoladowy Thermomix

Szybki przepis na biszkopt czekoladowy Thermomix to łatwy sposób na przyrządzenie doskonałej bazy pod tort, lub też inny wypiek. Przygotuj:

  • 4 jajka,
  • 120 g cukru,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 20 g kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczyptę soli

Pracę rozpocznij od umieszczenia podstawowych składników w misie Thermomixu, czyli jajek, cukru oraz szczypty soli. Ustaw czas urządzenia kuchennego na 5 minut, temperaturę na 37 stopni Celsjusza i prędkość na 4 i w takim trybie ubij masę. Następnie zmniejsz prędkość do 4 i ponownie ubijaj przez kolejne 5 minut. Teraz dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao i wymieszaj całość w trybie 10 sekund oraz prędkości 3. Ciasto na biszkopt czekoladowy Thermomix gotowe. Teraz wystarczy piec przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu wypiek będzie gotowy do dalszego działa – jeśli zdecydujesz się na tort, warto wówczas przygotować ulubioną, kremową masę i przełożyć nią placek. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.