Jak zrobić faworki drożdżowe

faworki drożdżowe

Połączeniem tradycyjnych pączków czy oponek z chrustami, są miękkie faworki drożdżowe Thermomix, które z pewnością przypadną do gustu dzieciom i dorosłym. Zapraszam na inny przepis na faworki w Thermomix.

Wypróbuj zamieszczony poniżej przepis na pulchne ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 80 g roztopionej margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli.
faworki drożdżowe thermomix

Faworki drożdżowe w Thermomix

  1. Przygotowujemy rozczyn z mleka, 100 g mąki, cukru i drożdży oraz margaryny, które umieszczamy w naczyniu, i podgrzewamy, mieszając przez 3 min. / 37 st. C/ obr. 3. Dodając drożdże do ciasta na faworki Thermomix musimy dać im trochę czasu, aby mogły spełnić swoją funkcję, dlatego rozczyn odstawiamy na 15 minut.
  2. Po tym czasie dodajemy pozostałą mąkę, jajka i sól, i mieszamy przez 3 min./ interwał. Wiele osób zadaje sobie pytanie, ile czasu wyrasta ciasto na faworki drożdżowe, etap ten wymaga około godziny.
  3. Z cienko rozwałkowanego ciasta formuje się faworki i smaży w głębokim tłuszczu. Na pytanie o to, jak długo powinny smażyć się faworki drożdżowe Thermomix odpowiadamy, że do momentu osiągnięcia złocistego koloru.
  4. Po usmażeniu warto odsączyć nadmiar tłuszczu przy użyciu papierowych ręczników, po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.